torsdag 30 maj 2013

Mimmis arbete om choklad


Choklad

HISTORIA



Kakaoträdet har förmodligen odlats i Mellanamerika sedan 600-talet av mayaindianer. De använde bönan som valuta. Det är inte känt hur de upptäckte den komplicerade process som är nödvändig för att kakaofrukten ska förädlas till choklad. Bruket av kakaobönornas frukter förmodar man fanns redan för 2 500 år sedan, då man helst villa åt det fruktkött som omger bönorna.  

 

CHOKLAD SORTER

Flera olika chokladsorter finns att få tag på. Ren, osötad choklad innehåller huvudsakligen kakaopulver och kakaosmör i olika mängder. Det finns tre chokladgrund sorter Mjölkchoklad, Vitchoklad och Mörkchoklad.  Det finns ett ämne i chokladen som heter teobrominet som gör att choklad är giftigt för en del djur, såsom hundar och kattor. 

 

MJÖLK CHOKLAD

Mjölkchoklad innehåller både choklad och socker, samt därutöver mjölkpulver eller kondenserad mjölk.

 

VITCHOKLAD

Vit choklad görs på en blandning av socker, kakaosmör och mjölkpulver. Även om dess konsistens liknar mjölk- och mörk choklad innehåller den inte något kakaopulver eller någon kakaomassa. Därför anser många länder inte att vit choklad inte är choklad över huvud taget. Eftersom vit choklad inte innehåller något kakaopulver och därmed inget teobromin, då kan djur äta chokladen.

 

MÖRKCHOKLAD

Mörk choklad görs genom att lägga till fett och socker till kakaoblandningen. Med dess höga kakaohalt, är en rik epicatechin- och gallussyrakälla, vilket tros besitta hjärtskyddande egenskaper. Mörk choklad har även sagts reducera sannolikheten att få en hjärtattack när den konsumeras i små mängder. Den mörka chokladen är oftast populärare bland äldre än yngre eftersom den har beskare smak.

 

CHOKLAD MÄRKEN

Fazer Företaget grundades den 17 september 1891 när konditorn Karl Fazer öppnade sitt fransk-ryska konditori på Glogatan 3 i Helsingfors. Konditoriet existerar ännu idag. Dagens Fazerhus på Glogatan började byggas 1928 och öppnades 17 mars 1930. Fazer Blå är den enda mjölkchokladen i Norden som tillverkas av färsk mjölk.

 

Marabou är ett svenskt varumärke för choklad, som idag ägs av Kraft Foods. Marabou är kunglig hovleverantör, av Kung Carl XVI Gustaf av Sverige. Varumärket Marabou förknippas mest med chokladkakor.

 

                                                                                

 

KÄLLOR

måndag 27 maj 2013

Jakobs arbete om...


Fiskar

Fiskar (pisces) är en orankad grupp vattenlevande ryggradslösa djur med fenor som indelas i benfiskar, broskfiskar käklösa fiskar. De flesta arter andas med gälar och är växelvarma. Undantaget är lungfiskar varur landryggradsdjuren har uppstått. Eftersom landryggradsdjuren släktskapsmässigt är en typ av lungfiskar men inte klassificeras som fiskar så är begreppet "fisk" parafyletiskt.

Fiskens upp byggnad

Många fiskars hud är täckt med fjäll. Dessa är i huvudsak uppdelade i fyra delar.

·        Plakoidfjäll, hos broskfiskar, till exempel hajar

·        Ganoidfjäll, hos strålfeniga fiskar, till exempel nilgädda och stör.

·        Cykloidfjäll, hos de flesta benfiskar, till exempel lax.

·        Kamfjäll, hos abborrfiskar, till exempel abborre.

Plakoid- och ganoidfjäll består av ben och emalj, medan cykloid- och ctenoidfjäll består av enbart ben. Utanpå fjällen har fiskarna ett skyddande slemlager, som produceras av körtlar i huden. Många fiskar har ett kamouflage för att undkomma rovdjur.

Matsmältning

Uppkomsten av käkar gjorde det möjligt för fiskar att äta fler typer av föda som exempelvis växter och andra organismer. Fiskars föda tas in via munnen och bryts ner i matstrupen.

Andningsorgan

De flesta fiskarter upptar och avsöndrar gaser via gälarna som sitter på varsin sida om svalget. Gälarna är uppbyggda av trådlika strukturer som kallas filament, som vart och ett innehåller ett nätverk av kapillärer, vilket ger en stor yta som kan uppta syre och avge koldioxid.

Fiskar som husdjur

Fiskar finns som husdjur. De hålls då i akvarium, se vidare akvariefiskar. Många arter kan dessutom odlas i fångenskap. Man matar dem exempelvis med fiskmat som tillhandahålls av en zoo- eller livsmedelsbutik. Det finns mycket akvarietillbehör att köpa, prydnadssaker som dykare, skattkistor, förlista skepp och dylikt. I akvariet bör sitta en liten pump som renar vattnet och håller det cirkulerande. Annat alternativ är syrepiller som avger syre och bubblar lite smått i ungefär en vecka. Därefter måste nytt piller tillföras. För att hålla akvariet rent en längre tid är det en bra idé att ha en eller flera slamsugare (fiskar som glider runt och äter avfall). Det kan förlänga renlighetsperioden med flera veckor i ett akvarium storlek medium-large.

Östersjöfiskar

Abborre

Abborren (Perca fluviatilis) är en sötvattenslevande fisk som jagar i stim och tillhör familjen abborrfiskar Den blir upp till 20-40 cm lång. Abborren har kamformade fjäll, och på främre sidan av huvudet finns munnens överkäke och underkäke, ett par näsborrar och ögonlockslösa ögon. På de bakre sidorna finns gällocket, som skyddar gälarna. Det finns också ett sidlinjeorgan som är känsligt för vibrationer i vattnet. De har ett par bröst- och bukfenor. Det finns två ryggfenor, varav den första är taggig och den andra mjuk. Det finns en analfena, som också anses vara taggig, och en stjärtfena. Kloaken ligger direkt bakom analfenan

Gädda

Gäddan har en långsträckt, spolformad kropp. Gäddor har de första åren en mycket snabb tillväxt och växer som alla fiskar sedan hela livet. Huvudet är stort och nosen uppifrån tillplattad. Gapet är mycket stort. Bukfenorna sitter långt bakom bröstfenorna, och den lilla ryggfenan sitter långt bak, alldeles framför stjärtroten och ovanför analfenan. Ryggen är ofta mörk. Sidorna är något ljusare och i olika mån gulstrimmiga, buken blekt gul. Fenorna är grönaktiga. Honorna blir betydligt större än hanarna.

Sik

Sik (Coregonus lavaretusk) är en artgrupp inom siksläktet som förekommer i ett flertal europeiska länder. Typarten, Coregonus lavaretus, som på svenska kallas lavaretsik, finns ursprunglig i Danmark och Ryssland och är inplanterad i en rad läder. I Sverige och Finland återfinns sex arter naturligt.



onsdag 13 mars 2013

                                                                RESA I RYMDEN


Här är några frågor och svar:

1:  Jordens dragningskraft gär det svårt att lämna jorden. Hur hög hastighet behöver en raket för att lämna jorden?

Svaret på denna fråga är : 40 000 KM/H

2: Vem var lajka?

Svar: 1957 hade sovjetunionen lyckats bugga en raket med tillräkligt hög hastighet för att kunna lämna jorden. Då sköt man upp en satelit som hette sputnik 2. I denn satt en liten hund som hette lajka. Det var den första levande varelsen som fick göra en resa i rymden.

3: När gjorde människan den första rymdresan? Vem var den första människan i rymden?

Svar: Fyra år efter lajkas månfärd var det dags för människan också. Den gången blev färden bara ett varv runt jorden och astronauten hette Jurij Gagarin.

4: Berätta om den första månfärden.

 Det finns inget svar till det men här kommer informationen :)

Det blev en kapplöpning mellan U.S.A och sovjetunionen om vilket land som först sulle kunna göra en landstigning på månen. USA vann och i juli 1969 blev neil armstrong den första människan på att sätta sin fot på månen. Händelsen direktsändes i TV över hela världen. När armstrong lämnade månlandaren och satte sin fot på månen, ytttrade han de berömda orden: " ett litet steg för en människa, met ett stort steg för mänskligheten."
Sedan dess har USA sänt upp astronauter till månen fem gånger medan sovjetunionen endast gjort några obemannade landningar där. Sedan slutade man tävla och istället startades ett samarbete. 1975 kopplade man samman två farkoster ute i rymden, en från vardera land. numera bygger man rymdstationer tillsmammans, ryska Mir och USA:s  Skylab är ett exempel. De används för vetenskaplig forskning. Man kallar dem plattformar och från dem kan man också "promenera" ut i rymden för att reparera olika sateliter.
http://www.youtube.com/watch?v=HEheh1BH34Q
Mer info kommer snart! tack och hej :) // kristoffer

måndag 4 mars 2013

Idag skriver vi om planeter, kometer samt meteoriter.  Vi kommer förklara saker om ämnet.

I vårt solsystem finns det sju planeter (och dvärgplaneter)  planeterna i solsystemet heter Jorden, Venus, Mars, Merkurius, Jupiter, Uranus, Neptunus och Saturnus. Ordet planeter betyder på grekiska Vandrare. Förr kallade man planeter för Vandringsstjärnor. De jordliknande planeterna heter Merkurius, Venus, Jorden och Mars.Venus kallas felaktigt för aftonstjärnan.Mars kallas för den röda planeten.Den kallas så för att den är täckt av  röd sand..Mars månar heter Phobos och Deimos.
de enorma planeterna är stora gasklot. Troligen har de en fast kärna. Närmast Mars rör sig Jupiter, sedan Saturnus, Uranus och Neptunus. Saturnus är kanske den mest kända jätte planeten tack vare sina importerade ringar. Ringarna är tunna skivor av stoft,grus och sten. När en sten kommer in i jordatmosfären brinner den upp då heter den meteor men om den är större så kan den krascha på jorden då heter det meteorit. Man tror  att dinosaurierna, som försvann för 65 miljoner år sedan, dukade under efter ett enormt asteroidnedslag. Kometens fasta del kallas kärna och består av olika gaser som frusit till is. När kometen kommer nära solen förångas isen och kometen får ett grumligt hölje som kallas koma. Koma är grekiska och betyder hår. Den starka strålningen från solen, den så kallade solvinden, sveper iväg gasen och kometen får en svans som alltid är riktad bort från solen.Den mest kända kometen heter halleys.
 Mimmis bild på solsystemet fin va?!

fredag 15 februari 2013




 GALAXER OCH STJÄRNOR!


 En galax är en samling av stjärnor och planeter. Vårt solsystem finns i utkanten av vintergatan. Här finns minst 200 000 miljoner stjärnor. Från sidan ser vintergatan ut som en diskus. På natthimlen kan du se tretusen lysande punkter. Från augusti till april är bästa tiden att titta på stjärnorna här i Åland. Eftersom jorden rör sig runt solen ser vi åt olika håll under året. Därför är det också olika stjärnhimlar som vi ser på hösten, vintern och på våren. Men en del stjärnor syns alltid när det är mörkt. Vi har redan nämnt Karlavagnens stjärnor och Polstjärnan. Stjärnbilden Lyran med sin ljusa stjärna Vega intilliggande stjärnbilden Svanen syns också alltid då det är mörkt. Under stora delar av året jagas Svanen av en annan fågel över himlen.  Det är Örnen.
Himlen är idag uppdelad i 88 stjärnbilder. Karlavagnen, Stora Björn, Lilla Björn, Orion, Oxe.
Nebulosor består av lysande stoft och gas. Ibland hindras ljuset av mörkt stoft, som t.ex. Hästhuvudnebulosan. Ur nebulosornas gas föds nya stjärnor. Man vet att detta sker idag till exempelvis i Orion-nebulosan. På samma sätt har vår sol fötts ur gasmassorna i Solnebulosan, som omgav vår sol för nästan 5000 miljoner år sedan. Gasen drog sig samman och hettades upp, precis som luften i cykelpumpen. I nebulosorna blir hettan så stark att gasens partiklar kan slå sig samman och forma stjärnor. Finns det mycket gas blir det en jätte-kärna. Är det mindre gas blir stjärnorna mindre, som t.ex. vår sol.
Precis som alla andra stjärnor kommer vår sol att slockna och dö. Men det dröjer minst 5000 miljoner år. När stjärnan lyser använder den bränslet i stjärnan, precis som ett kärnkraftverk. Strålningen från det inre av stjärnan ’’spänner ut’’ stjärnan som motvikt till tyngdkraften. När bränslet tar slut faller stjärnan ihop, då blir den mycket het i centrum och sväller upp igen. De yttre delarna kyls av och blir rödaktiga, en röd jättestjärna. Stjärnan Betelgeuse i Orion är en sådan. Vår sol kommer också att bli en röd jätte och sluka solen. Men som sagt, det dröjer. Vad som sedan händer med stjärnan beror på hur stor den var från början. Solen kommer att sluta sina dagar som en vit dvärg, omgiven av ett lysande skal, liknande Kattögenebulosan. Stjärnor som är mycket större än solen slutar sina dagar i en enorm explosion, en supernova.  Kvar blir en neutronstjärna som är ännu mer sammanpressad än de vita dvärgarna. En tesked från en neutronstjärna kan väga lika mycket som jordens alla bilar, båtar, tåg och flygplan.  Dragningskraften är så enorm att inte ens ljus kan lämna stjärnan. Den finns där men vi kan inte se den. Vi kallar den för ett svart hål.


 Tvillingen uppe i vänster hörn är Jakobs stjärntäcken väduren uppe i höger hörn är Emilias och  skytten nerei vänster hörn är Krickes Mimmi har inte samma religion som vi så hennes gjorde vi inte.

fredag 8 februari 2013

Hej igen!

Idag ska vi berätta om månen, årstiderna och vårat klimat.

Månen

Månen är närmaste granne. Den roterar runt jorden medans jorden roterar runt solen.Det tar 27 dyngn för månen att göra ett varv. Allt är regelbundet och välordnat, styrt av dragningskrafterna mellan himlakropparna. Natt och dag, årstider, solförmörkelser och månförmörkelse är resultat av denna regelbundenheter. När du tittar på månen ser du samma sida av den. Det beror på att månen roterar ett varv kring sin egen axel samtidigt som den gör ett varv runt jorden. Månens klimat är ogästvänligt, månen är också fylld av slätter, kratrar och berg. förr, när man tittade på månen genom kikare, kallade man slätterna för hav. men nu vet man att de äs stora lavaslätter. Ute i rymden finns det ingen luft och så är det jätte kallt, närmare -150 grader celcius till +100 grader celcius. Många tror att månen har ett eget ljus, men så är icke fallet. Det är nämligen solen som lyser på månen. månen är en super duper mega awesome cool sjuk spegel , typ.

månens faser


 


När månen befinner sig mellan jorden och solen kan vi inte se den alls (1). Dåsäger vi att den är i nedan. När månen har flyttat sig en bit i sitt månvarv, kan vi se en tunn skära av den belysta ytan. Då säger vi att det är nymåne. När månen rör sig ett kvarts varv runt jorden kan vi se att halva månytan är belyst. Det kallar vi halvmåne (2). Efter ytterligare cirka en vecka kan vi se hela månytan belyst (3). Det kallas helmåne. Under månens fortsatta bana runt jorden minskar den belysta delen av ytan. vi får halvmåne igen (4). Och tillslut försvinner månen för att snart bli ny igen.




förmörkelser

När jorden med sin måne rör sig runt solen händer det ibland att månen hamnar mitt emellan jorden och solen. Då skymmer månen solen och vi får en solförmörkelse. Ibland skyms solen helt och förmörkelsen blir total. Det händer inte ofta och nästa totala solförmörkelse i sverige äger rum först  år 2126. När månen skymmer bara endast endas en del av solen kallas förmörkelsen för partiell. Sådana solförmörkelser är något vanligare. På samma sett kan månen hamna mellan solen och jorden, kan jorden hamna mellan solen och månen.

Årstider

jordens årliga bana runt solen är inte riktigt cirkelformig. I januari är jorden närmast solen och i juli. Skillnaden mellan januari och juli är inte stor och det är inte den här lilla sskillnaden som ger oss sommar och vinter. Att vi får olika årstider beror istället på att jordaxeln lutar.
på bilden ser du hur jordaxeln alltid pekar lite snett när jorden går runt solen. på så sätt får det ena halvklotet mera sol under ena halvåret och sedan blir det det andra halvklotet som får sol den andra halvåret. tydligast märks det vid polerna, där sex månaders vinter avlöses av sex månaders sommar. mitt emmelan polerna, vid ekvatorn, blir skillnaderna knappast märkbara. där kan man säga att det är sommar året runt.

Tid

Vårt sätt att mäta tid hänger samman med jordens rotation, månens bana runt jorden och jordens bana runt solen. Den tid det tar för jorde att vrida sig ett varv kring sin egen axel kallar vi ett dygn. Det tar 24 timmar. Efter som vi mäter dygnet i förrhållande till solen, kan vi använda ett solur som klocka. i ett riktigt solur finns en pinne som har samma lutning som jordaxeln. När solen skiner blir det en skugga från pinnen på ett cirkel format band. Den skuggan fungerar både som tim och minutvisare. ( OBS! detta fungerar bara på dagen om solen skiner! ).  Ordet månad hänger förstås samman med ordet måne. mellan två nymånar är det 29.5 dygn. Vi vill ha jämna dygn på en månad. Ofta är det 30 eller 31. Ett år är den tid det tar för jorden att gå ett varv runt solen. Det tar 365.2422 dygn. för att få hela dygn på ett år har vi bestämt att ett år är 365 dygn långt. men eftersom ett år egentligen är 365 och en fjärdedels dygn, tappar vi ett dygn när det har gått fyra år. Därför inför vi ett år med 366 dygn vart fjärde år. Det kallar vi för ett skott år. Olika kulturer har använt olika sätt att räkna. I den muslimska kulturen spelar månen en viktig roll. Därför är den muslimska kalendern en ren månkalender där tolv månvarv, eller 354 dygn, blir ett år. De flesta kalendrar tar hänsyn till solen. De var påven gregorius XIII som utarbetade den kalender vi har idag. Den använda internationellt använda tideräkningen följer denne gregorianska kalendern. I sverige har vi använt den 1753.

De här är Emilias årstids träd. ett träd för varje årstid. börjar med vinter sen kommer vår efter det sommar och till sist höst.

TIDVATTEN

dragnigskrafterna från solen och månen påverkar jorden. Krafterna är så stora att de försöker tänja ut jorden. Jordskorpan är hård och stabil och behåller sin form, men vattnet i havet påverkas en hel del. Vi märker det knappast i vattnet kring Åland, men när vi kommer lite längre söderut, som till England eller Frankrike, blir det högst påtaglit. Där bildas ebb och flod. ebb står för lpågvatten och flod för högvatten. som mest kan vattenståndet mellan ebb och flod varieras tiotals meter. Det är därför viktigt för bland annat sjöfarare att känna till när det blir ebb eller flod. Jordens och månens banor upprepas dag för dag, månad efter månad och år efter år. Man har därför kunnat mäta vattenståndet under ett antal år och därefter göra tabeller som ger tid för ebb och flod och tillhör vattenstånd. I länder där tidvattnet varierar mycket anges det i dagstidningarna, precis som vi kan läsa om tiden för solen upp-och nedgång.




måndag 4 februari 2013

Välkommna till vår blogg!


Hej!

Vi heter Mimmi, Emilia, Jakob och Kristoffer förkortat M.E.J.K. Vi har fått i uppdrag att skriva en faktablogg om rymden. Allt började med att Emilia Dansade, Jakob drack mjölk, Mimmi Simmade och Kricke sminkade sig, Nej vi bara skojade Hähähä.
Början
Allt började med en enda sak, Big Bang. Det var en stor explosion. Det var Början till allt, Stoff slungades ut i universum och det var början. Forskare tror att detta hände för ca 13,7 miljarder år sedan. Detta ”stoffet” bildade Jorden/Tellus. Alla planeter är runda för att de har en dragnings kraft. På jorden kraschade astreroider, stora  stenbumlingar fyllda med järnmalm. De gjorde jorden större samt tillförde järn som tillslut blev jordenskärna som berstår av flytande järn. Detta ger oss ett magnetfält som gör att vi har fungerande kompasser. Man vet att jorden har ett magnetfält för att det finns norrsken.
Stjärnor
Stjärnor är inget annat än kompimerad gas. Stjärnor består av gaserna väte och helium. När en stjärna dör, exploderar den och blir en supernova. En supernova är en jätte stor explosion som slungar ut stoff ut i universum.

Solen
Solen är våran närmaste stjärna. Den ger oss värme och ljus med sina strålar. Det rymms ungefär 100 jordar i en sol. Jordens avstånd till solen är jätte viktigt. Om jorden skulle vara närmare skulle vi ha för varmt och skulle vi vara för långt borta skulle vi ha för kallt. Detta avstånd vi har här är perfekt.

 
Thea och jorden
för länge sen kom det en anna planet kallad thea som kolliderade med jorden. thea var ungefär samma storlek som mars. I denna kollison blev det en massa "stoff" som blev månen. Som tur var snuddade thea vid jorden vilket i sin tur bildade jordens axel. Månen började snurra i en omlopsbana runt jorden. det är månen som ger oss ebb och flod, den påverkar våra årstider genom att hålla jorden på en lutning.

Vatten

vatten kom till jorden genom kometer. kometer är fyllda med smutsig is, och när de kom till jorden var jorden en enda lavaklump. de kylde ner jorden och tillslut stelnade lavan, lavan blev jordskorpan och så blev vattnet ånga/moln och sen började det regna. jorden hade fått vatten.

Jupiter

Jupiter är en jätte planet i vårt solsystem. Det är den största planeten, dess massa är cirka 2.5 gånger så stor som alla de andra planeters massa tillsammans. (källa: wikipedia) Jupiter är en gas jätte d.v.s att den är ungefär bara gas. Den har en viktig roll för jorden, Nämligen att stoppa asteroider från att träffa jorden. Den är en snabb planet, ett jupiter dygn är bara tio timmar.

Liv här på jorden

Fyra avgörande faktorer till att jorden fortfarande finns:
1. Den första faktorn är att vi har exakt rätt avstånd från solen.
2. Kometerna tillförde vatten till jorden.
3. Ur vulkaner kom de ämnen som behövs för bl.a väte , kväve och syre.
4. månen håller oss på plats och Jupiter skyddar oss från asteroider.