Idag ska vi berätta om månen, årstiderna och vårat klimat.
Månen
Månen är närmaste granne. Den roterar runt jorden medans jorden roterar runt solen.Det tar 27 dyngn för månen att göra ett varv. Allt är regelbundet och välordnat, styrt av dragningskrafterna mellan himlakropparna. Natt och dag, årstider, solförmörkelser och månförmörkelse är resultat av denna regelbundenheter. När du tittar på månen ser du samma sida av den. Det beror på att månen roterar ett varv kring sin egen axel samtidigt som den gör ett varv runt jorden. Månens klimat är ogästvänligt, månen är också fylld av slätter, kratrar och berg. förr, när man tittade på månen genom kikare, kallade man slätterna för hav. men nu vet man att de äs stora lavaslätter. Ute i rymden finns det ingen luft och så är det jätte kallt, närmare -150 grader celcius till +100 grader celcius. Många tror att månen har ett eget ljus, men så är icke fallet. Det är nämligen solen som lyser på månen. månen är en super duper mega awesome cool sjuk spegel , typ.
månens faser
När månen befinner sig mellan jorden och solen kan vi inte se den alls (1). Dåsäger vi att den är i nedan. När månen har flyttat sig en bit i sitt månvarv, kan vi se en tunn skära av den belysta ytan. Då säger vi att det är nymåne. När månen rör sig ett kvarts varv runt jorden kan vi se att halva månytan är belyst. Det kallar vi halvmåne (2). Efter ytterligare cirka en vecka kan vi se hela månytan belyst (3). Det kallas helmåne. Under månens fortsatta bana runt jorden minskar den belysta delen av ytan. vi får halvmåne igen (4). Och tillslut försvinner månen för att snart bli ny igen.
förmörkelser
När jorden med sin måne rör sig runt solen händer det ibland att månen hamnar mitt emellan jorden och solen. Då skymmer månen solen och vi får en solförmörkelse. Ibland skyms solen helt och förmörkelsen blir total. Det händer inte ofta och nästa totala solförmörkelse i sverige äger rum först år 2126. När månen skymmer bara endast endas en del av solen kallas förmörkelsen för partiell. Sådana solförmörkelser är något vanligare. På samma sett kan månen hamna mellan solen och jorden, kan jorden hamna mellan solen och månen.
Årstider
jordens årliga bana runt solen är inte riktigt cirkelformig. I januari är jorden närmast solen och i juli. Skillnaden mellan januari och juli är inte stor och det är inte den här lilla sskillnaden som ger oss sommar och vinter. Att vi får olika årstider beror istället på att jordaxeln lutar.
på bilden ser du hur jordaxeln alltid pekar lite snett när jorden går runt solen. på så sätt får det ena halvklotet mera sol under ena halvåret och sedan blir det det andra halvklotet som får sol den andra halvåret. tydligast märks det vid polerna, där sex månaders vinter avlöses av sex månaders sommar. mitt emmelan polerna, vid ekvatorn, blir skillnaderna knappast märkbara. där kan man säga att det är sommar året runt.
Tid
Vårt sätt att mäta tid hänger samman med jordens rotation, månens bana runt jorden och jordens bana runt solen. Den tid det tar för jorde att vrida sig ett varv kring sin egen axel kallar vi ett dygn. Det tar 24 timmar. Efter som vi mäter dygnet i förrhållande till solen, kan vi använda ett solur som klocka. i ett riktigt solur finns en pinne som har samma lutning som jordaxeln. När solen skiner blir det en skugga från pinnen på ett cirkel format band. Den skuggan fungerar både som tim och minutvisare. ( OBS! detta fungerar bara på dagen om solen skiner! ). Ordet månad hänger förstås samman med ordet måne. mellan två nymånar är det 29.5 dygn. Vi vill ha jämna dygn på en månad. Ofta är det 30 eller 31. Ett år är den tid det tar för jorden att gå ett varv runt solen. Det tar 365.2422 dygn. för att få hela dygn på ett år har vi bestämt att ett år är 365 dygn långt. men eftersom ett år egentligen är 365 och en fjärdedels dygn, tappar vi ett dygn när det har gått fyra år. Därför inför vi ett år med 366 dygn vart fjärde år. Det kallar vi för ett skott år. Olika kulturer har använt olika sätt att räkna. I den muslimska kulturen spelar månen en viktig roll. Därför är den muslimska kalendern en ren månkalender där tolv månvarv, eller 354 dygn, blir ett år. De flesta kalendrar tar hänsyn till solen. De var påven gregorius XIII som utarbetade den kalender vi har idag. Den använda internationellt använda tideräkningen följer denne gregorianska kalendern. I sverige har vi använt den 1753.
De här är Emilias årstids träd. ett träd för varje årstid. börjar med vinter sen kommer vår efter det sommar och till sist höst.
TIDVATTEN
dragnigskrafterna från solen och månen påverkar jorden. Krafterna är så stora att de försöker tänja ut jorden. Jordskorpan är hård och stabil och behåller sin form, men vattnet i havet påverkas en hel del. Vi märker det knappast i vattnet kring Åland, men när vi kommer lite längre söderut, som till England eller Frankrike, blir det högst påtaglit. Där bildas ebb och flod. ebb står för lpågvatten och flod för högvatten. som mest kan vattenståndet mellan ebb och flod varieras tiotals meter. Det är därför viktigt för bland annat sjöfarare att känna till när det blir ebb eller flod. Jordens och månens banor upprepas dag för dag, månad efter månad och år efter år. Man har därför kunnat mäta vattenståndet under ett antal år och därefter göra tabeller som ger tid för ebb och flod och tillhör vattenstånd. I länder där tidvattnet varierar mycket anges det i dagstidningarna, precis som vi kan läsa om tiden för solen upp-och nedgång.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar