Choklad
HISTORIA
Kakaoträdet
har förmodligen odlats i Mellanamerika sedan 600-talet av mayaindianer. De
använde bönan som valuta. Det är inte känt hur de upptäckte den komplicerade
process som är nödvändig för att kakaofrukten ska förädlas till choklad. Bruket
av kakaobönornas frukter förmodar man fanns redan för 2 500 år sedan, då man
helst villa åt det fruktkött som omger bönorna.
CHOKLAD SORTER
Flera olika chokladsorter finns att få tag på. Ren,
osötad choklad innehåller huvudsakligen kakaopulver och kakaosmör i olika
mängder. Det finns tre chokladgrund sorter Mjölkchoklad, Vitchoklad och
Mörkchoklad.
Det finns ett ämne i chokladen som heter teobrominet som gör
att choklad är giftigt för en del djur, såsom hundar och kattor.

MJÖLK CHOKLAD
Mjölkchoklad innehåller både choklad och socker, samt därutöver mjölkpulver
eller kondenserad mjölk.
VITCHOKLAD
Vit choklad görs på en blandning av socker, kakaosmör och mjölkpulver. Även
om dess konsistens liknar mjölk- och mörk choklad innehåller den inte något
kakaopulver eller någon kakaomassa. Därför anser många länder inte att vit
choklad inte är choklad över huvud taget. Eftersom vit choklad inte innehåller
något kakaopulver och därmed inget teobromin, då kan djur äta chokladen.
MÖRKCHOKLAD
Mörk choklad görs genom att lägga till
fett och socker till kakaoblandningen. Med
dess höga kakaohalt, är en rik epicatechin- och gallussyrakälla, vilket tros
besitta hjärtskyddande egenskaper. Mörk choklad har även sagts reducera
sannolikheten att få en hjärtattack när den konsumeras i små mängder. Den mörka
chokladen är oftast populärare bland äldre än yngre eftersom den har beskare
smak.
CHOKLAD MÄRKEN

KÄLLOR
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar