torsdag 30 maj 2013

Mimmis arbete om choklad


Choklad

HISTORIA



Kakaoträdet har förmodligen odlats i Mellanamerika sedan 600-talet av mayaindianer. De använde bönan som valuta. Det är inte känt hur de upptäckte den komplicerade process som är nödvändig för att kakaofrukten ska förädlas till choklad. Bruket av kakaobönornas frukter förmodar man fanns redan för 2 500 år sedan, då man helst villa åt det fruktkött som omger bönorna.  

 

CHOKLAD SORTER

Flera olika chokladsorter finns att få tag på. Ren, osötad choklad innehåller huvudsakligen kakaopulver och kakaosmör i olika mängder. Det finns tre chokladgrund sorter Mjölkchoklad, Vitchoklad och Mörkchoklad.  Det finns ett ämne i chokladen som heter teobrominet som gör att choklad är giftigt för en del djur, såsom hundar och kattor. 

 

MJÖLK CHOKLAD

Mjölkchoklad innehåller både choklad och socker, samt därutöver mjölkpulver eller kondenserad mjölk.

 

VITCHOKLAD

Vit choklad görs på en blandning av socker, kakaosmör och mjölkpulver. Även om dess konsistens liknar mjölk- och mörk choklad innehåller den inte något kakaopulver eller någon kakaomassa. Därför anser många länder inte att vit choklad inte är choklad över huvud taget. Eftersom vit choklad inte innehåller något kakaopulver och därmed inget teobromin, då kan djur äta chokladen.

 

MÖRKCHOKLAD

Mörk choklad görs genom att lägga till fett och socker till kakaoblandningen. Med dess höga kakaohalt, är en rik epicatechin- och gallussyrakälla, vilket tros besitta hjärtskyddande egenskaper. Mörk choklad har även sagts reducera sannolikheten att få en hjärtattack när den konsumeras i små mängder. Den mörka chokladen är oftast populärare bland äldre än yngre eftersom den har beskare smak.

 

CHOKLAD MÄRKEN

Fazer Företaget grundades den 17 september 1891 när konditorn Karl Fazer öppnade sitt fransk-ryska konditori på Glogatan 3 i Helsingfors. Konditoriet existerar ännu idag. Dagens Fazerhus på Glogatan började byggas 1928 och öppnades 17 mars 1930. Fazer Blå är den enda mjölkchokladen i Norden som tillverkas av färsk mjölk.

 

Marabou är ett svenskt varumärke för choklad, som idag ägs av Kraft Foods. Marabou är kunglig hovleverantör, av Kung Carl XVI Gustaf av Sverige. Varumärket Marabou förknippas mest med chokladkakor.

 

                                                                                

 

KÄLLOR

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar