torsdag 30 maj 2013

Mimmis arbete om choklad


Choklad

HISTORIA



Kakaoträdet har förmodligen odlats i Mellanamerika sedan 600-talet av mayaindianer. De använde bönan som valuta. Det är inte känt hur de upptäckte den komplicerade process som är nödvändig för att kakaofrukten ska förädlas till choklad. Bruket av kakaobönornas frukter förmodar man fanns redan för 2 500 år sedan, då man helst villa åt det fruktkött som omger bönorna.  

 

CHOKLAD SORTER

Flera olika chokladsorter finns att få tag på. Ren, osötad choklad innehåller huvudsakligen kakaopulver och kakaosmör i olika mängder. Det finns tre chokladgrund sorter Mjölkchoklad, Vitchoklad och Mörkchoklad.  Det finns ett ämne i chokladen som heter teobrominet som gör att choklad är giftigt för en del djur, såsom hundar och kattor. 

 

MJÖLK CHOKLAD

Mjölkchoklad innehåller både choklad och socker, samt därutöver mjölkpulver eller kondenserad mjölk.

 

VITCHOKLAD

Vit choklad görs på en blandning av socker, kakaosmör och mjölkpulver. Även om dess konsistens liknar mjölk- och mörk choklad innehåller den inte något kakaopulver eller någon kakaomassa. Därför anser många länder inte att vit choklad inte är choklad över huvud taget. Eftersom vit choklad inte innehåller något kakaopulver och därmed inget teobromin, då kan djur äta chokladen.

 

MÖRKCHOKLAD

Mörk choklad görs genom att lägga till fett och socker till kakaoblandningen. Med dess höga kakaohalt, är en rik epicatechin- och gallussyrakälla, vilket tros besitta hjärtskyddande egenskaper. Mörk choklad har även sagts reducera sannolikheten att få en hjärtattack när den konsumeras i små mängder. Den mörka chokladen är oftast populärare bland äldre än yngre eftersom den har beskare smak.

 

CHOKLAD MÄRKEN

Fazer Företaget grundades den 17 september 1891 när konditorn Karl Fazer öppnade sitt fransk-ryska konditori på Glogatan 3 i Helsingfors. Konditoriet existerar ännu idag. Dagens Fazerhus på Glogatan började byggas 1928 och öppnades 17 mars 1930. Fazer Blå är den enda mjölkchokladen i Norden som tillverkas av färsk mjölk.

 

Marabou är ett svenskt varumärke för choklad, som idag ägs av Kraft Foods. Marabou är kunglig hovleverantör, av Kung Carl XVI Gustaf av Sverige. Varumärket Marabou förknippas mest med chokladkakor.

 

                                                                                

 

KÄLLOR

måndag 27 maj 2013

Jakobs arbete om...


Fiskar

Fiskar (pisces) är en orankad grupp vattenlevande ryggradslösa djur med fenor som indelas i benfiskar, broskfiskar käklösa fiskar. De flesta arter andas med gälar och är växelvarma. Undantaget är lungfiskar varur landryggradsdjuren har uppstått. Eftersom landryggradsdjuren släktskapsmässigt är en typ av lungfiskar men inte klassificeras som fiskar så är begreppet "fisk" parafyletiskt.

Fiskens upp byggnad

Många fiskars hud är täckt med fjäll. Dessa är i huvudsak uppdelade i fyra delar.

·        Plakoidfjäll, hos broskfiskar, till exempel hajar

·        Ganoidfjäll, hos strålfeniga fiskar, till exempel nilgädda och stör.

·        Cykloidfjäll, hos de flesta benfiskar, till exempel lax.

·        Kamfjäll, hos abborrfiskar, till exempel abborre.

Plakoid- och ganoidfjäll består av ben och emalj, medan cykloid- och ctenoidfjäll består av enbart ben. Utanpå fjällen har fiskarna ett skyddande slemlager, som produceras av körtlar i huden. Många fiskar har ett kamouflage för att undkomma rovdjur.

Matsmältning

Uppkomsten av käkar gjorde det möjligt för fiskar att äta fler typer av föda som exempelvis växter och andra organismer. Fiskars föda tas in via munnen och bryts ner i matstrupen.

Andningsorgan

De flesta fiskarter upptar och avsöndrar gaser via gälarna som sitter på varsin sida om svalget. Gälarna är uppbyggda av trådlika strukturer som kallas filament, som vart och ett innehåller ett nätverk av kapillärer, vilket ger en stor yta som kan uppta syre och avge koldioxid.

Fiskar som husdjur

Fiskar finns som husdjur. De hålls då i akvarium, se vidare akvariefiskar. Många arter kan dessutom odlas i fångenskap. Man matar dem exempelvis med fiskmat som tillhandahålls av en zoo- eller livsmedelsbutik. Det finns mycket akvarietillbehör att köpa, prydnadssaker som dykare, skattkistor, förlista skepp och dylikt. I akvariet bör sitta en liten pump som renar vattnet och håller det cirkulerande. Annat alternativ är syrepiller som avger syre och bubblar lite smått i ungefär en vecka. Därefter måste nytt piller tillföras. För att hålla akvariet rent en längre tid är det en bra idé att ha en eller flera slamsugare (fiskar som glider runt och äter avfall). Det kan förlänga renlighetsperioden med flera veckor i ett akvarium storlek medium-large.

Östersjöfiskar

Abborre

Abborren (Perca fluviatilis) är en sötvattenslevande fisk som jagar i stim och tillhör familjen abborrfiskar Den blir upp till 20-40 cm lång. Abborren har kamformade fjäll, och på främre sidan av huvudet finns munnens överkäke och underkäke, ett par näsborrar och ögonlockslösa ögon. På de bakre sidorna finns gällocket, som skyddar gälarna. Det finns också ett sidlinjeorgan som är känsligt för vibrationer i vattnet. De har ett par bröst- och bukfenor. Det finns två ryggfenor, varav den första är taggig och den andra mjuk. Det finns en analfena, som också anses vara taggig, och en stjärtfena. Kloaken ligger direkt bakom analfenan

Gädda

Gäddan har en långsträckt, spolformad kropp. Gäddor har de första åren en mycket snabb tillväxt och växer som alla fiskar sedan hela livet. Huvudet är stort och nosen uppifrån tillplattad. Gapet är mycket stort. Bukfenorna sitter långt bakom bröstfenorna, och den lilla ryggfenan sitter långt bak, alldeles framför stjärtroten och ovanför analfenan. Ryggen är ofta mörk. Sidorna är något ljusare och i olika mån gulstrimmiga, buken blekt gul. Fenorna är grönaktiga. Honorna blir betydligt större än hanarna.

Sik

Sik (Coregonus lavaretusk) är en artgrupp inom siksläktet som förekommer i ett flertal europeiska länder. Typarten, Coregonus lavaretus, som på svenska kallas lavaretsik, finns ursprunglig i Danmark och Ryssland och är inplanterad i en rad läder. I Sverige och Finland återfinns sex arter naturligt.